• Excersise strengthens the body

Przydatne informacje



KONTAKT




ZAPRZYJAŹNIONA STRONA



ep-baner1_321_161.png



Księga gości ( 359 )

Wpis dodał Lukasz
Lukasz
Witam, chciałem opisac swoje doswiadczenie z EP enan,otóż wyglada to tak ze kupilem tescia poniew ...
10-10-2018
Wpis dodał Kamil
Kamil
Wszystko ok
02-10-2018
Wpis dodał Daniel
Daniel
Wszystko szybko i sprawnie. Polecam
31-08-2018

Odpowiednia dieta to podstawa budowania muskulatury. Odpowiedni dobór pożywienia sprawia. Że do organizmu dostarczamy potrzebne substancje, które pomagają budować muskulaturę. Aby mięśnie mogły prawidłowo i szybko wzrastać konieczne jest stosowanie konkretnych produktów bogatych w korzystne związki dla naszego organizmu. Poniżej przedstawiamy produkty o największej zawartości potrzebnych substancji do rozwoju mięśni. Niezależnie od tego, które z nich będziemy stosować, dostarczymy mięśniom wiele energii i potrzebnych związków. Stosowanie ich daje efekty już po tygodniu, a więc nie pozostaje nic innego jak wybrać te, które lubimy najbardziej i ułożyć z nich tygodniowy plan odżywiania.

 

1. Wołowina ( od bydła karmionego trawą)

Wołowina jest bardzo istotnym elementem diety ze względu na dużą zawartość białka. Naturalnie dostarczane białko jest bardziej efektywne, a sama wołowina ma wiele więcej korzyści. Do nich zaliczyć można obecność cynku, witamin z grupy B, dobrego cholesterolu, czy żelaza. Białko to podstawowy budulec mięśni dlatego warto uwzględnić wołowinę w swoim jadłospisie nawet jako dodatki.

Podczas wyboru mięsa ważne jest, aby kupić wołowinę dobrej jakości. Wołowina z bydła karmionego trawą ma znacznie wyższy poziom kwasu linolowego CLA niż hodowane bydło. Pożywienie, którym jest karmione bydło hodowlane, powoduje, że samo mięso nie ma tylu wartości odżywczych co ekologiczne. Kwas CLA umożliwia budowanie beztłuszczowej tkanki mięśniowej.


2. Buraki

Buraki mogą być nieco zaskakującym wyborem, ale jak najbardziej zasłużonym. Są doskonałym źródłem betainy, która jest znany również jako trimetyloglicyna. Działanie tej substancjo zostało przebadane naukowo i powoduje znaczny przyrost masy mięśniowej oraz dostarcza energii organizmowi, którą możemy przeznaczyć na treningi. Oprócz tego buraki dobrze wpływają na wątrobę i stawy, które są istotne przy intensywnych treningach czy wydalaniu toksyn.

3. Brązowy ryż

Brązowy ryż to idealne źródło energii. Dzięki swojej pełnoziarnistości uwalnia on swoją energię regularnie przez długi okres. W ten sposób nie czujemy głodu i nie podjadamy oraz mamy dużo siły i dobrze się czujemy. Brązowy ryż zawiera też dużą ilość błonnika, który pomaga wydalać toksyny z organizmu. Zwiększa to wydajność organizmu i powoduje, że czujemy się znacznie lepiej.

4. Pomarańcze

Pomarańcze są kolejnym składnikiem, który wpływa na mięśnie, siłę oraz wytrzymałość. Warto je zażywać przed treningami, aby uwalniały swoje działanie w ich trakcie. Pomarańcze są doskonałym źródłem witaminy C oraz błonnika.

5. Kantalupa

Kantalupa jest bardzo oryginalnym i dobrym wyborem. Jest to odmiana melona cukrowego. Jako jeden z nielicznych węglowodanów jest trawiony bardzo szybko dzięki niskiej zawartości glukozy. Można go jeść rano lub po treningach.

6. Twarożek

Bogaty w białko z kazeiny twarożek — jest doskonałym źródłem białka. Naturalne białko znacznie lepiej wchłania się niż te syntetyczne z suplementów, a oprócz niego organizmowi dostarczane są inne przydatne substancje odżywcze. Twaróg to także źródło aminokwasu lizyny, który eliminuje zmęczenie. Najodpowiedniejszą porą na jego spożywanie jest wieczór.

7. Jajka

Jajka to kolejne źródło łatwo przyswajalnego białka. Zapewniają szybki przyrost masy mięśniowej, a za ten proces odpowiada też żółtko, które jest bogate w cholesterol.

8. Mleko

Mleko zawiera serwatkę oraz kazeinę i jest bogate w aminokwasową glutaminę. Mleko to też cenne źródło wapnia, który powoduje, że nasze kości są mocne. Jest to bardzo przydatne, jeśli zwiększyć masę naszego ciała wytwarzając mięśnie. Bardzo ważne jest, aby mleko było ekologiczne, a nie produkowane hurtowo. Te eko zawiera nawet o 70% więcej kwasów tłuszczowych omega 3 niż standardowe.

9. Quinoa

Quinoa czyli komosa ryżowa doskonale nadaje się jako zamiennik ryżu czy kaszy. Jest Pełnym białkiem i wolno trawionym węglowodanem. Quinoa jest też wiązana ze wzrostem insulino opornego czynnika wzrostu IGF-1, który jest odpowiedzialny za przyrost masy mięśniowej oraz siły.

10. Szpinak

Bardzo dobrym źródłem glutaminy oraz aminokwasu jest szpinak. Bezpośrednio wpływa to na wzrost mięśni. Szpinak warto jest też z innych powodów. Ma on w sobie żelazo, kwas foliowy, potas, witaminę C oraz luteinę.

11. Jabłka

Doskonałym sposobem na zwiększenie siły są właśnie jabłka. Zawierają w sobie polifenole, które bezpośrednio wpływają na wytrzymałość i zwiększają siłę mięśni. Dzięki temu możemy trenować dłużej i intensywniej. Jabłka są też niskokaloryczne, co pozwala się nasycić, pobrać energie i nie spożywać kolejnych przekąsek.

12. Grecki jogurt

Grecki jogurt, choć pochodzi z tego samego źródła — czyli mleka zawiera znacznie więcej białka niż zwykły. Stosunek białka do węglowodanów to odpowiednio 20 g i 9 g na porcje a w jogurcie naturalnym 16 g 16 g na porcję. Jogurt ten jest też idealnym źródłem białka — kazeiny.

13. Chleb Ezechiela

Ten rodzaj pieczywa znacznie różni się od tego tradycyjnego i jest znacznie zdrowszy. Wykonuje się go z pełni wykiełkowanych pełnych ziaren. Nie zawiera on cukru, soli, tłuszczu ani drożdży. Chleb ten zawiera wszystkie 9 aminokwasów, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a co za tym idzie, wspomaga wzrost mięśni.

14. Kiełki pszenicy

Kiełki pszenicy to bogate źródło wielu pożądanych substancji. Są o m.in. błonnik, białko, witaminy z grupy B, selen, potas, żelazo, glutamina czy arginina. To zestawienie sprawia, że kiełki pszenicy zawierają wysokiej jakości białko oraz wolno trawienne węglowodany. Są doskonale przed treningiem.

 

Wszystkie te produkty są bardzo pomocne w budowaniu masy mięśniowej. Ich umiejętne połączenie daje bardzo dobre rezultaty i sprawia, że nasz organizm jest wydajny. Poniżej przedstawiamy propozycje posiłków, które w pełni zaspokajają organizm, a przy tym maksymalnie wpływają na przyrost mięśni. Odpowiedni dobór i regularne stosowanie powoduje, że pierwsze efekty będą widoczne już po tygodniowym planie żywieniowym. Dieta Powinna składać się z małych i często przyjmowanych porcji co sprawi, że nasz organizm efektywnie będzie pozyskiwał z nich energię, a my sami będziemy czuć się komfortowo. Propozycje te można wymieniać tak, aby dieta nie była nieprzyjemna, a my sami cieszyli się z posiłków.

Śniadanie: Zestaw 1 - Jajka gotowane lub sadzone, ser cheddar o zmniejszonej zawartości tłuszczu, masło orzechowe, pełnoziarniste pieczywo. Zestaw 2 - Niskotłuszczowy twarożek, łodygi selera, masło orzechowe. Zestaw 3 - Kantalupa, twaróg. Zestaw 4 -Omlet z szynką, owsianka. Zestaw 5 - Wafel wieloziarnisty, syrop klonowy, jajka.

Południowa przekąska: Zestaw 1 - Gotowana soja, rosół z makaronem. Zestaw 2 - Chleb pszenny pełnoziarnisty, tuńczyk, szpinak, ser feta. Zestaw 3 - Jogurt grecki o zmniejszonej zawartości tłuszczu, miód. Zestaw 4 - Pełnoziarniste krakersy, beztłuszczowy ser żółty. Zestaw 5 - pierś z indyka, ser żółty o zmniejszonej zawartości tłuszczu, pieczywo pełnoziarniste, majonez o zmniejszonej zawartości tłuszczu.

Obiad: Zestaw 1 - Tilapia, warzywa ze szpinakiem lub szpinak, oliwa z oliwek. Zestaw 2 - Spaghetti, klopsiki. Zestaw 3 - Łosoś dziki, warzywa lub szpinak, oliwa z oliwek. Zestaw 4 - Tuńczyk, quinoa, warzywa, sałata, szpinak. Zestaw 5 - Mięso mielone wołowe o obniżonej zawartości tłuszczu, pełnoziarnista bułka, sałata, oliwa z oliwek.

Przekąska przed snem: Zestaw 1 - Kazeina, orzechy włoskie. Zestaw 2 - Twarożek o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Zestaw 3 - Salsa, twarożek. Zestaw 4 - Tortilla, ser cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu.

 

Dania można modyfikować i urozmaicać lub łączyć z innymi dietami. Powyższe składniki są wybierane pod kątem przyrostu muskulatury i jeśli mamy też inne cele można je stosować wymiennie. Należy jednak pamiętać, aby składniki były najwyższej jakości oraz jako dodatki do nich nie były spożywane tłuszcze czy cukry w postaci np. sosów. Bardzo ważnym elementem jest też regularność i konsekwentność. Lepiej jest stosować mniej rygorystyczną dietę niż przerywać bardziej wymagający plan i zaczynać od nowa. Efekty są zależne od indywidualnych predyspozycji organizmu oraz innych czynników czy diet. Czasami u innych osób mogą pojawić się szybciej, ale nie warto się zniechęcać i stosować dietę dalej, bo z pewnością zaprocentuje to w niedalekiej przyszłości.