• Excersise strengthens the body

Przydatne informacje



KONTAKT




ZAPRZYJAŹNIONA STRONA



ep-baner1_321_161.png



Księga gości ( 359 )

Wpis dodał Lukasz
Lukasz
Witam, chciałem opisac swoje doswiadczenie z EP enan,otóż wyglada to tak ze kupilem tescia poniew ...
10-10-2018
Wpis dodał Kamil
Kamil
Wszystko ok
02-10-2018
Wpis dodał Daniel
Daniel
Wszystko szybko i sprawnie. Polecam
31-08-2018

Zapomnij o zamawianiu szybkiego jedzenia z restauracji za rogiem – przygotuj własne danie z chrupiącym kurczakiem i dodatkami, znane w Meksyku również pod nazwą Chalupa. Nie jest czasochłonne i nie wymaga dużego obycia w świecie kulinariów, z pewnością jednak zaimponuje znajomym i na stałe zagości w twojej kuchni.

 

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • ⅓ szklanki bułki tartej panko, można też użyć klasycznej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki mąki kokosowej

 

Wskazówka: Jeżeli nie jesteśmy pewni gdzie znaleźć panko, która nadaje panierce dodatkowej chrupkości i stanowi japońską wersję zwykłej bułki tartej, możemy przygotować ją samodzielnie w domu. Czerstwe pieczywo ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 70 stopni na około godzinę, aby dobrze się wysuszyło. Tak przygotowaną panko można przechowywać w słoiku lub pojemniku próżniowym.

 

Dodatki:

  • 1 szklanka startej sałaty
  • 1 łyżka salsy pomidorowej
  • ¼ szklanki puree z avocado
  • ½ startego sera cheddar (najlepiej niskotłuszczowego)

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni.
  2. Wymieszaj w misce bułkę tartą z czosnkiem i cebulą w proszku, dodaj sól i pieprz według uznania.
  3. Ubij piersi z kurczaka na cienkie kotlety, następnie oprósz mąką kokosową.
  4. Rozbełtaj jajko w szerokim naczyniu, zanurz w nim ubite piersi z kurczaka, obtaczając je następnie w bułce tartej zmieszanej z przyprawami.
  5. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki rondel i rozgrzej olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, podsmażaj przygotowane mięso przez około trzy minuty z każdej strony.
  6. Jeżeli twoje naczynie jest żaroodporne, włóż je następnie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez następne 5-8 minut. Możesz również przełożyć podsmażonego kurczaka do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Odstaw mięso do ostygnięcia, kiedy osiągnie pożądaną temperaturę, pokryj je dodatkami.

 

Czas i trudność przygotowania:

  • Trudność – Łatwe
  • Czas – około 25 minut
  • Porcje - 2