• Excersise strengthens the body

Przydatne informacje



KONTAKT




ZAPRZYJAŹNIONA STRONA



ep-baner1_321_161.png



Księga gości ( 359 )

Wpis dodał Lukasz
Lukasz
Witam, chciałem opisac swoje doswiadczenie z EP enan,otóż wyglada to tak ze kupilem tescia poniew ...
10-10-2018
Wpis dodał Kamil
Kamil
Wszystko ok
02-10-2018
Wpis dodał Daniel
Daniel
Wszystko szybko i sprawnie. Polecam
31-08-2018

Przepis na pieczeń z chudego mięsa mielonego z piersi indyka jest zdrową alternatywą dla wysokotłuszczowej wołowiny. Razem z duszonymi ziemniakami i zieloną fasolką szparagową stanowi idealną propozycję zarówno na niedzielny obiad, jak i kolację ze znajomymi. Pieczeń smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, może być też podawana z ulubionym sosem lub oprószona mieszanką świeżych ziół.

 

Składniki:

  • 700 g chudego mięsa mielonego z piersi indyka
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • białka z czterech jajek
  • 1 szklanka salsy pomidorowej
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka cebuli w proszku
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki ketchupu z niską zawartością cukru
  • 2 szklanki czerwonych ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej pokrojonej na półtoracentymetrowe kawałeczki

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. W dużej misce połącz mięso mielone z indyka, cebulę, białka jajek, salsę oraz płatki owsiane. Dodaj cebulę w proszku i pieprz. Dobrze wyrobioną masę ułóż w brytfance 20 na 30 centymetrów, mocno przyciskając aż wypełni blachę równomiernie. Polej przygotowane mięso ketchupem z niską zawartością cukru i dokładnie rozsmaruj.
  3. Włóż mięso do piekarnika na około 60 minut.
  4. Około 25 minut po włożeniu brytfanki do pieczenia, pokrój ziemniaki na dwu i półcentymetrowe kwadraty. Ułóż je w dużym rondlu, pokryj zimną wodą i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj do uzyskania miękkości, przez około 20 minut.
  5. Zieloną fasolkę szparagową również umieść w rondelku i pokryj wodą, gotuj na wolnym ogniu przez około 6-8 minut bez przykrycia. Następnie odcedź.
  6. Wyciągnij pieczeń z piekarnika i odstaw na pięć minut przed krojeniem. Przed podaniem upewnij się, że nie jest różowa w środku.
  7. Odcedź ziemniaki i duś je z dodatkiem chudego mleka i masła do momentu aż staną się puszyste.
  8. Serwuj pokrojoną pieczeń z ziemniakami oraz zieloną fasolką szparagową.

 

Czas i trudność przygotowania:

  • Czas – 90 minut
  • Trudność – Umiarkowanie łatwe