Z tanich i dobrze znanych składników można przygotować wyśmienite dania, które zasmakują każdej osobie, która po nie sięgnie. Nic dziwnego, że ludzie polegają na przepisach kulinarnych, dzięki którym można stworzyć coś zupełnie nowego ze znanych dotąd składników, które nigdy nie były używane w ten właśnie sposób. Duszona wołowina to porcja składników odżywczych, które powinny być dostarczane do organizmu w sporych ilościach, dlatego warto przygotowywać ją na obiad regularnie.
Składniki

3 polędwiczki wołowe,
4 marchewki, pokrojone w plasterki,
2 ząbki czosnku, zmielone,
4 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę,
4 rzepy, obrane i dobrze pokrojone,
czerwone wino,
1 liść laurowy,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 cebula, drobno pokrojona w kostkę,
1 łyżeczka rozmarynu,
1 łyżeczka tymianku.

Przygotowanie

zdjąć skórkę z polędwiczek wołowych,
gotować lub piec polędwiczki wołowe w 5-10 minut,
wrzucić połowę składników do dużego garnka i dodać dużą ilość wody, aby zakryć mięso,
wlać kieliszek wina do garnka,
gotować przez dwie godziny, następnie wrzucić do całości resztę warzyw,
gotować do uzyskania odpowiedniego efektu,
uzyskuje się na koniec delikatną wołowinę z dodatkiem warzyw.

Czas i trudność przygotowania

Trudność przygotowania tego dania jest dość wysoka, ponieważ zawarto w nim wiele składników, jednak całość nie jest zbyt skomplikowana, jeśli ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie w kuchni. Czas przygotowania w tym przypadku wynosi około 135-150 minut, dlatego trzeba przygotować sobie na to kilka godzin, aby obiad wyszedł perfekcyjny. Dzięki temu jednak będzie się miało pewność tego, że uzyska się optymalny efekt i duszona wołowina zasmakuje każdej osobie, której zostanie ona podana. Danie świetnie smakuje zarówno w porze obiadowej, jak i na kolację, dlatego ostateczny wybór należy do osób, które zabierają się za przygotowywanie wołowiny. Dodanie do niej czerwonego wina sprawia, że uzyskuje ona niepowtarzalny smak i aromat, który spodoba się najbardziej wybrednym konsumentom.