1. Składniki

Indyk z rozmarynem z czerwonymi ziemniakami to idealne danie, aby urozmaicić swoją — czasem nudną dietę i dostarczy wiele białka do organizmu. Dieta nie musi być wcale nudna, dlatego poniżej przedstawiamy bardzo efektowny i bogaty w smak przepis na indyka. Do jego przygotowanie będziemy potrzebować: 1 kostkę bulionu drobiowego o obniżonej zawartości sodu, 3 piersi z indyka, 1 szklanka mleka 2%, 1 łyżeczkę mielonego czosnku, sól i pieprz do doprawienia, 4 łyżki oliwy z oliwek, 5-6 pokrojonych w kostkę czerwonych ziemniaków, 1/2 łyżeczki rozmarynu, gałązkę rozmarynu do dekoracji i 1 szczyptę soli czosnkowej.

2. Przygotowanie

Pierwszym etapem jest przygotowanie marynaty do indyka. W tym celu kostkę bulionową rozpuszczamy w ok. 1/4 szklanki wrzącej wody. Następnie dodajemy mleko, czosnek, sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty należy włożyć indyka. Doskonała do tego celu będzie specjalna folia spożywcza torebka do marynowania. Przed zamknięciem wszystkiego indyka kroimy polędwiczki na medaliony. Mięso marynujemy co najmniej 8 godzin, wkładając je do lodówki. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak, możemy przedłużyć czas do 24 godzin.

Drugim krokiem jest usmażenie mięsa. Indyka wyciągamy z torebki, a marynatę wyrzucamy. Na patelnię dodajemy oliwę z oliwek (2 łyżki) i czekamy — aż się rozgrzeje. Następnie kładziemy mięso i smażymy, aż będzie różowe. Jeśli lubimy większy stopień wysmażenia — możemy wybrać też i taką wersję. Trzeba jednak pamiętać, aby nie spalić mięsa. Na drugą patelnię wlewamy kolejne 2 łyżki oliwy z oliwek, rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy ziemniaki. Do smaku dodajemy sól czosnkową i odrobinę rozmarynu. Smażone ziemniaki wykładamy wraz z mięsem na talerz i danie jest gotowe do podania.

3. Czas i trudność przygotowania

Czas, jaki potrzebujemy, aby wykonać takie danie to ok. 25 minut. Poziom trudności jest średnio, choć danie nie powinno sprawić wiele trudności. Połączenie składników czy smażenie ziemniaków jest prostym zadaniem, natomiast większą uwagę powinniśmy przyłożyć do pieczenia mięsa. Całe danie ma 1500 kalorii i 193 g. białka.