Niskokaloryczna przystawka w postaci zielonej fasolki jest świetną opcją dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy, ale chcą również zachować wyjątkowy smak w swoich posiłkach.

Kalorie: 88

Węglowodany: 11g

Białko: 2g

Tłuszcze: 4g

Składniki

4 szklanki posiekanej w pół zielonej fasolki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cały, pokrojony żółty pieprz
1 mielony ząbek czosnku
1 łyżka oleju sezamowego
pół łyżeczki soli
ćwierć łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
pół łyżeczki proszkowanej cebuli
1 mały czerwony pieprz

Przygotowanie

Na samym początku pokrój fasolę na kawałki, na w miarę równe połówki, tak aby łatwo było z nich korzystać
Przynieś duży rondel z małą ilością wody i postaw go na ogniu, tak aby woda się zagotowała
Całą pokrojoną fasolkę wrzuć do garnka z wrzącą wodą, następnie gotuj fasolki tak długo aż będą wystarczająco delikatne, maksymalnie 3 minuty
Oddziel fasolki od wrzącej wody, tak aby zapobiec dalszemu gotowaniu
Wrzuć wszystkie fasolki do zimnej wody
Następnie w innym rondlu musimy lekko, uważnie podsmażyć paprykę. Ustawiamy średni ogień i wlewamy do rondla oliwę z oliwek.
Gdy papryka jest już trochę zmiękczona, wrzucamy do rondla wcześniej pokrojone kawałki fasolki. Dodajemy czosnek, olej sezamowy, i proszkowaną cebulę.
Po chwili dodajemy sól i pieprz
Gdy rozrzucimy przyprawy równomiernie, przystawkę należy od razu podawać.

Czas i trudność przygotowania

Wykonanie tej przystawki jest raczej proste, stosując się do wszystkich kroków podanych wyżej, możemy cieszyć się pysznym smakiem nie będąc zawodowym kucharzem.

Pierwsze przygotowania nie powinny zająć nam wiele, zazwyczaj trwa to około pięciu minut, ale jest to zależne od stopnia zaawansowania kucharza.

Gdy przechodzimy do części gotowania, musimy być uważni, aby niczego nie gotować zbyt długo. Przewidywany czas na tę część wykonywania przystawki to około 20 minut, ale czasem warto poświęcić więcej i zrobić wszystko bezbłędnie.

Całość powinna być gotowa w 25 minut, jednak zależy to od naszej sprawności w gotowaniu.