Pikantne skrzydełka z kurczaka, zapiekane

Czas przygotowania: 5 min,

Całkowity czas wraz z pieczeniem: 55 min.

Stopień trudności: łatwe.

Składniki:

4 skrzydełka z kurczaka

⅓ szklanki octu balsamiczny

1 łyżeczka chili w proszku

1 łyżka soku z limonki

Przygotowanie

Ustaw piekarnik na 200 stopni Celcjusza.

Przytnij nadmiar tłuszczu na kurczaku i duże usuń kawałki skóry za pomocą ostrego noża lub nożyczek. Jest to bardzo ważne, aby zmniejszyć ilość kalorii w daniu – wystarczy uważać, aby nie obciąć mięsa, które ma dużą zawartość białka. Poprzez przycięcie skóry możesz zmniejszyć kalorie każdego skrzydełka kurczaka nawet o 15 kalorii! Wyobraź sobie, że jesz na przykład 10 skrzydełek – czyli 150 kalorii! Także zwróć uwagę na to, że usunięcie skóry jest zabiegiem koniecznym.

Umieść skrzydełka z kurczaka w misce, dodaj kilka szczyptę soli morskiej oraz pieprzu i razem wymieszaj dokładnie.

Następnie umieść skrzydełka z kurczaka na ruszcie do pieczenia (zalecane) lub na papierze do pieczenia. Skrzydełka z kurczaka spryskaj joliwą z oliwek, tak aby podczas pieczenia na zewnątrz zrobiły się trochę chrupiące.

Piec w piekarniku przez około 35 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. Należy pamiętać, że czas pieczenia może się różnić w zależności od ilości kurczaka, dlatego co jakiś czas zalecane jest sprawdzenie miękkości mięsa.

Sos:

Wymieszaj składniki sosu, czyli ocet, sok z limonki i chili w szklanej misce. Przed podaniem upieczonych skrzydełek z kurczaka, sos należy podgrzać w mikrofalówce przez około 1 minutę.

Skrzydełka z kurczaka podawaj w dużej misce z dodatkiem kilku łyżek sosu. Można także wrzucić wszystkie skrzydełka z kurczaka do miski i wymieszać całkowicie pokrywając sosem.

Danie można udekorować posiekaną zieloną cebulką, limonką oraz kryształkami soli morskiej.

Uwagi:

Dzięki słodko – ostremu przepisowi na zapiekane skrzydełka z kurczaka, możesz ożywić podniebienie, delektując się smakiem potrawy. Danie jest bardzo bogate w białko, wapń i składniki odżywcze, a dzięki przyozdobionym świeżym smakiem pokrojonej zielonej cebulki, daje nie tylko wyjątkowy obraz dla naszych oczu, ale nadaje także bogatego, wyrazistego smaku. Dodając zaś posypkę z chili w proszku, na pewno podniesiesz pikantność potrawy.