Nie potrafię oprzeć się połączeniu soczystej dyni, mocnych przypraw i delikatnej białej czekolady. Ciasteczka wychodzą tak dobre, że najchętniej zjadłoby się całą blachę na raz! Na szczęście jej połowa zawiera jedynie 390 kalorii, a jedno ciasteczko 65 – jeśli zrobimy je w wypasionej, powiększonej wersji 😉 Miłośnicy dyni i białej czekolady nie mogą przejść obok tego przepisu obojętnie!

Składniki:

– 60 gramów odżywki białkowej o smaku wanilii,

– 1/4 szklanki mąki kokosowej,

– 1/4 szklanki stewi lub innego słodzika,

– pół łyżki proszku do pieczenia,

– 1,5 łyżki przyprawy korzennej/ do piernika,

– 2/3 szklanki dyni z puszki/ ze słoika,

– 2 białka z jajek,

– około 5 kostek białej czekolady,

– ekstrakt waniliowy/ odrobinę prawdziwej wanilii

– 1/4 łyżki syropu klonowego,

– 1/4 łyżki soli.

 

Przygotowanie:

1. Najpierw przygotuj piekarnik – ustaw temperaturę na 180 stopni Celsjusza.

2. Kiedy piekarnik będzie się nagrzewać, przygotuj wszystkie suche składniki i zmieszaj je razem. Później możesz zacząć  dolewać mokre i łączyć z suchymi, aby powstała jednolita i gładka konsystencja. Ubij białka i również dodaj do masy, delikatnie mieszając szpatułką.

3. Pokrój czekoladę na drobne kawałki i dodaj do wcześniej powstałej masy. Możesz ją również zetrzeć na tarce, ale wtedy biała czekolada oczywiście będzie już słabiej wyczuwalna.

4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, uformuj kulkę z ciasta, połóż na blasze i zgnieć dłonią.  Jeśli lubisz ciągnący się i mniej puszysty środek, zgnieć je łyżką lub szpatułką tuż po wyjęciu z piekarnika, zanim zdążą jeszcze ostygnąć. Wielkość i kształt ciasteczek zależy tylko i wyłącznie od ciebie.

5. Piecz przez około 20-25 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Odłóż do ostygnięcia na 10 – 15 minut. Ciasteczka można przechowywać w lodówce przez tydzień lub zrobić dodatkową porcję i ją zamrozić. Są jednak tak pyszne, że ta rada jest raczej nieprzydatna – znikają w jeden wieczór;)

 

Całkowity czas przygotowania: 35 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Trudność: Łatwe