Placuszki bananowe to coś, co od kilku lat podbija internet. Jeśli jeszcze jednak przepis ani razu nie trafił w twoje ręce lub w ogóle o nim nie słyszałeś, naprawdę warto w końcu go wypróbować. Wszystko jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a składniki bez problemu można dostać nawet w małym osiedlowym sklepie.

Placuszki bananowe sprawdzą się zarówno jako opcja na śniadanie lub kolację, ale także jako zdrowa przekąska lub deser. To zdrowa alternatywa dla słodyczy kupowanych w sklepie, pełnych cukru i tłuszczu. To naprawdę szybki i smaczny posiłek, który dodatkowo, ma w sobie dużo błonnika, pomagającego przyspieszyć przemianę materii. Placuszki bananowe na długo zaspokajają apetyt. Z poniższego przepisu można przygotować placuszki dla 8 osób.

Składniki

Do przygotowania placuszków bananowych potrzebujemy:

  • 1/4 szklanki płatków kokosowych,
  • 2 miarki odżywki białkowej Nutrition Gold Standard 100% o smaku lodów waniliowych,
  • 6 całych jaj,
  • 2 białka jaj,
  • 1 małego banana,
  • 1 łyżeczka syropu Walden Farms,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • cynamon do smaku.

Do podanego przepisu można dodawać również swoje ulubione składniki, zmieniając nieco smak placuszków. Mogą to być np. wiórki kokosowe lub kakao.

Przygotowanie

Czas przygotowania: ok. 20 minut (wraz ze smażeniem).

Trudność przygotowania: łatwe.

  1. Rozgrzej patelnię.
  2. W misce roztrzep całe jajka. Dodaj 1/4 szklanki płatków kokosowych.
  3. Zetrzyj lub rozgnieć pół banana i dodaj do jajek i płatków.
  4. Do miski dodaj 1-2 kroplę płynnej stewii (lub innego naturalnego zamiennika cukru).
  5. W mikrofalówce lub kąpieli wodnej podgrzej olej kokosowy. Kiedy uzyska płynną masę, wlej go do miski ze składnikami i wszystko dobrze wymieszaj.
  6. Wymieszaj odżywkę białkową z białkami jaj, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  7. Dodaj cynamon lub inne ulubione składniki.
  8. Wszystko dobrze wymieszaj i wlewaj na patelnię niewielką łyżką.
  9. Smaż placuszki po kilka minut z każdej strony, aż do momentu osiągnięcia przez nie złocistego koloru.
  10. Po usmażeniu wszystkich naleśników pokrój w plasterki pozostałą połówkę banana i umieść na górze naleśników. Gotowe naleśniki polej syropem klonowym.

Smacznego!