Do wielu potraw nieodłącznym dodatkiem jest sos. Oczywiście każdy ma swoje preferencje kulinarne związane z sosami, jednak warto zdecydować się na pyszne smakołyki. Przykładem może być sos czosnkowo-ziołowy, który będzie świetnie pasował do wielu dań. Dodawać można go np. do dań ziemniaczanych, do pizzy, czy też do domowych hamburgerów. Każdy może wykorzystać ten sos na własne potrzeby, do preferowanych przez siebie potraw, a jego przygotowanie nie powinno zainteresowanym zająć dużo czasu.
Składniki

1 cebula, pokrojona w kostkę,
5 ząbków czosnku (zmielonego),
4 szklanki bulionu,
1 łyżka oleju kokosowego,
2 łyżki masła (bez dodatku soli),
1 łyżeczka tymianku,
1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie

1. Wodę w garnku należy podgrzać do bardzo wysokiej temperatury. Następnie do rozgrzanej wody należy stopniowo dodawać bulion. Potem dodaje się cebulę, czosnek oraz tymianek. Odczekuje się chwilę, aż woda zostanie doprowadzona do wrzenia. Gdy ten moment nastąpi i bulion się zagotuje, należy delikatnie zmniejszyć gaz. Na wolnym ogniu bulion gotować przez około 30 minut. Robić to do momentu, aż cebula i czosnek będą miękkie,

2. Dodać sól, pieprz oraz olej kokosowy,

3. Po podgrzaniu, po około 30 minutach całą mieszankę przelać do blendera i zmiksować ją z 2 łyżkami masła. Należy potem wszystko starannie wymieszać, aby powstała idealna konsystencja sosu,

4. Można natychmiast podać, do wcześniej przygotowanego dania,

5. UWAGA: Do sosu można dodać też mleko kokosowe, jeśli chce się uzyskać bardziej kremową konsystencję sosu.
Czas i trudność przygotowania

Sos czosnkowo-ziołowy przygotowuje się w około 45 minut, więc nie jest to zbyt długi okres czasu. Można robić to w tym samym momencie, w którym przygotowuje się danie, do którego chce się taki sos podać. Przygotowanie tego sosu nie należy do najtrudniejszych czynności, więc nawet początkujący kucharze powinni sobie z tym skutecznie poradzić, dzięki czemu po pewnym czasie będą mogli rozkoszować się pysznym smakiem domowego sosu, z dodatkiem czosnku i ziół.