Wieprzowina posiada w sobie spore ilości białka, dlatego też warto spożywać ją w dużych ilościach. Co najważniejsze można ją przygotowywać na obiady na wiele sposobów, dlatego w kuchni powinna panować kreatywność ze strony kucharzy. Wieprzowina kakaowa z czarną fasolą, kukurydzą i awokado posiada pikantny smak, dzięki niej można zapomnieć o spożywaniu kurczaków. Wieprzowinę w tej postaci bez większych problemów można połączyć z różnego rodzaju sałatkami, w zależności od preferencji kulinarnych zainteresowanych osób.
Składniki

1 porcja polędwiczek wieprzowych,
czarna fasola o niskiej zawartości sodu,
1 cebula, drobno pokrojona w kostkę,
pieprz jalapeno,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżeczka kminku,
1 łyżeczka chilli w proszku,
2 łyżeczki soli,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
bulion warzywny o niskiej zawartości sodu,
pół szklanki kukurydzy,
1/4 szklanki kolendry,
1 awokado,
2 łyżki kakao,
zmielone goździki,
ziele angielskie mielone.

Przygotowanie

rozgrzać piekarnik do dużej temperatury,
połączyć ze sobą kakao, goździki, ziele angielskie, chilli w proszku, sól, a następnie położyć to na polędwiczki wieprzowe,
na rozgrzanej patelni należy dokładnie podsmażyć wieprzowinę z każdej strony,
przenieść patelnię z wieprzowiną do nagrzanego piekarnika i trzymać ją tam przez 8 minut,
wyciągnąć wieprzowinę na bok, aby odpoczęła,
w rondelku połączyć ze sobą cebulę i pieprz jalapeno, polać oliwą z oliwek i gotować,
dodać do tego pozostałe przyprawy, koncentrat pomidorowy, a po kilku minutach dodać bulion warzywny,
dodać czarną fasolę, doprowadzić do wrzenia. Dodać kukurydzę oraz kolendrę,
pokroić awokado na pół i usunąć pestki, zmielić miąższ i połączyć z solą,
pokroić wieprzowinę, położyć na czarnej fasoli i mieszance kukurydzianej z awokado.

Czas i trudność przygotowania

Potrawa jest stosunkowo trudna do przygotowania, jednak przeciętny kucharz powinien sobie z tym poradzić. Danie można przygotować w około 35-40 minut, dlatego bez problemów można je zaserwować na obiad, chociaż potrzebnych jest tutaj dużo składników.