Witamina C — czyli kwas askorbinowy to zdecydowanie najpopularniejszy związek wśród witamin. Jej liczne korzystne właściwości i ogromny- pozytywny wpływ na człowieka powoduje, że jest najczęściej stosowanym składnikiem diety oraz szeroko stosowanym kwasem przez sportowców, dzieci i dorosłych. W tym artykule przybliżamy witaminę C oraz odpowiadamy na pytania: na co wpływa ? Jak działa i w czym występuje naturalnie ? Podajemy też kilka przydatnych informacji, które pomogą utrzymać jej prawidłowy poziom w organizmie. Wszystkie dane poniżej.

 

Witamina C jest związkiem organicznym — pochodną glukozy, która jest jedną z podstawowych witamin w organizmie człowieka. Witamina ta w stanie stałym jest białym proszkiem, który dobrze rozpuszcza się w wodzie. U ludzi musi być dostarczana wraz z pożywieniem i to działanie zapewnia jej odpowiedni poziom w organizmie. Witamina C jest najważniejszym przeciwutleniaczem i działa we wnętrzu komórek. Jej doskonale właściwości obronne dotyczące komórek są przedmiotem licznych badań naukowców, którzy właśnie w tym kierunku i pod tym kątem badają ten związek.

Jej produkcja odbywa się sposobem odkrytym przez dwóch naukowców — Grüssnera i Reichsteina. Jest produkowana przemysłowo a jej niskie koszty i łatwość uzyskania powodują, że można ja kupić na rynku bez większego problemu. Witamina C oprócz wytwarzania sztucznego występuje licznie w pożywieniu. W takiej formie jest bardzo wrażliwa na czynniki zewnętrzne i łatwo ulega zniszczeniu. Wpływ na degradację ma wysoka temperatura, światło czy powietrze. Te czynniki utleniają witaminę C, która traci swoje właściwości. Główną właściwością witaminy C jest zwiększenie odporności. Doskonale znana z tego substancja jest spożywana profilaktycznie w okresach obniżonej odporności np. na jesień czy wiosnę i zapobiega przeziębieniu lub grypie.

Działanie witaminy C

Głównym działaniem witaminy C jest funkcja ochronna komórek. Kwas askorbinowy jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki uszkadzające komórki. W ten sposób witamina C zapobiega wielu chorobom, spowalnia starzenie się i podwyższa odporności organizmu. Badania wykazały, że profilaktyczne przyjmowanie witaminy C zwiększa odporność o ok. 15% a w ekstremalnych warunkach np. u wojskowych czy sportowców nawet o 50%. Do konkretnych pozytywnych działań zalicza się ochronę komórek, zwiększenie odporności, działanie przeciwzapalne, ochronę skóry przed działaniem promieni UV, ogólne dobre samopoczucie i pozytywny wpływ na skórę.

Przedawkowanie witaminy C jest negatywnie odbierane przez nasz organizm. Działanie zbyt dużej ilości kwasu askorbinowego powoduje utrudnione wchłanianie się selenu i miedzi. Ponadprzeciętne ilości witaminy C mogą też prowadzić do kamicy nerkowej, tworząc kryształki askorbinowe w kanalikach nerkowych. Negatywne działanie związane z przedawkowaniem może też powodować biegunkę, wymioty i nudności. Ważnym skutkiem niepożądanym jest szkodliwość dla płodu. Kobiety w ciąży szczególnie powinny uważać na przyjmowane ilości i stale kontrolować poziom w organizmie.

Jak witamina C wpływa na sportowców ?

Witamina C bardzo pozytywnie wpłyną na sportowców, którzy dzięki niej czują się znacznie lepiej i osiągają znaczne lepsze wyniki wydajnościowe. Funkcja ochronna komórek pozwala też znacząco zwiększyć odporność i zadbać o organizm. Utrzymywanie odpowiedniego poziomu pozwala na dobrą kondycję i większe możliwości fizyczne. Witaminę C należy w pierwszej kolejności przyjmować w pożywieniu — np. cytrusach, gdyż doskonale wchłania się do organizmu a w następnej kolejności wspomagać się specyfikami, które w dużej części są wydalane z organizmu bez wchłaniania się.

Zwiększona aktywność fizyczna powoduje większe zużycie kwasu askorbinowego, a brak możliwości samodzielnej produkcji tego związku wymaga odpowiedniego dostarczenia witaminy do organizmu. Pierwszym i podstawowym sposobem jest spożywanie jedzenia bogatego w witaminę C. Kolejnym jest odpowiednia suplementacja. Witaminę C otrzymać można w kapsułkach, rozpuszczalnym proszku czy zwykłych tabletkach. Dawki, jakie powinien zażywać sportowiec wyczynowo trenujący to od 500 mg. do 1000 mg. dziennie. Większe przyjmowanie dawek niż 1g. – 2g. dziennie może powodować skutki uboczne i negatywnie odbić się na zdrowiu sportowca. Przed zwiększeniem przyjmowania witaminy C zaleca się konsultację z lekarzem, który odpowiednio do sytuacji dobierze konkretną dawkę. Zależy ona od wielu czynników takich jak okres obniżonej odporności, ogólny stan organizmu, zapotrzebowanie na witaminę czy dieta.

Jakie skutki powoduje niedobór witaminy C ?

Tak jak w przypadku niedoborów innych witamin, deficyt witaminy C będzie powodował negatywne skutki dla organizmu. Jest to ważny element, który w znaczący sposób wpływa na nasze zdrowie, dlatego większe niedobory mogą prowadzić do poważnych konsekwencji. Jak ważny dla człowieka jest ten związek, niech będzie fakt, iż witamina C jest niezbędna do funkcjonowania wszystkich żywych organizmów. Już pierwsze objawy, jakie wystąpią przy okazji braku witaminy C, powinny wszcząć jej uzupełnianie.

Pierwszym i najbardziej popularnym skutkiem niedoboru witaminy C jest obniżenie odporności. Zbyt mała ilość tego związku w organizmie powoduje, że człowiek jest znacznie bardziej podatny na zachorowanie i nie zwalcza wirusów czy bakterii w zadowalający sposób. Drugim bardzo ważnym skutkiem zbyt małej ilości witaminy jest pękanie naczyń krwionośnych i ich kruchość. Może prowadzić to do wielu wewnętrznych chorób i złego samopoczucia organizmu.
Kolejnymi negatywnymi skutkami niedoboru witaminy C są bóle stawów, wypadanie zębów, krwawienie dziąseł, wolne gojenie się ran, słabe widzenie, zły stan skóry spowodowany zanikiem włókien kolagenowych i ogólna zła kondycja fizyczna człowieka. Grupą, która bardzo często doświadcza niedoboru witaminy C — są palacze. Ich zła cera i zmarszczki są spowodowane właśnie brakiem tego związku.

W czym występuje witamina C ?

Naturalnych źródeł witaminy C jest bardzo dużo. Odpowiednie i umiejętne stosowanie w diecie takich produktów pozwala utrzymać prawidłowy poziom i pozytywnie wpłynąć na organizm człowieka. Pierwszym doskonałym źródłem są owoce cytrusowe. Pomarańcze, cytryny czy grejpfruty dostarczają najwięcej witaminy C, a przy tym są zdrowie i zawierają inne korzystne składniki. Kwas askorbinowy znajdziemy także w kiwi, truskawkach, dzikiej róży, czarnym bzie, brokułach i papryce.

Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie witaminy C, we właśnie w takiej postaci. Oprócz samej witaminy spożywamy też inne pożyteczne elementy, które pozytywnie odbijają się na naszym zdrowiu. W pierwszej kolejności powinniśmy starać się utrzymać odpowiedni poziom tej witaminy właśnie poprzez jedzenie tych produktów a dopiero w drugiej kolejności spożywać suplementy diety. Zalecane dawkowanie witaminy C to 40 mg. dziennie dla zwykłych ludzi, a w razie konieczności profilaktycznego zastosowania wynosi ona 200 mg. Palacze, którzy zazwyczaj cierpią na jej niedobór, powinni spożywać podwójną standardową dawkę. Jeśli konieczna jest terapią tą witaminą, podaje się nawet 900 mg. – 1000 mg. witaminy C pod dwiema postaciami.

 

Witamina C ma bardzo duży i pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zdecydowanie zaleca się przyjmowanie dawek dziennych w diecie poprzez pożywienie. Jedzenie cytrusów czy warzyw zawierających kwas askorbinowy powoduje łatwe przyswajanie witaminy. Stosowanie suplementów może być również dobrym sposobem na utrzymanie poprawnego poziomu witaminy w organizmie. Jest to szczególnie ważne u sportowców, którzy potrzebują większych ilości tego związku, a jego brak negatywnie odbija się na formie fizycznej. Niedobór tej witaminy może prowadzić również do wielu groźnych chorób. Bardzo duży wpływ witamina C ma również na naszą odporność, a wyniki naukowych badań jasno określają, że zwiększa ona szanse naszego organizmu w walce z wirusami nawet o kilkanaście — kilkadziesiąt procent. Zażywanie witaminy C jest proste a dostępność bardzo duża. Dzięki temu w prosty sposób można zadbać o nasze ciało i umysł, dostarczając mu tak potrzebnego kwasu askorbinowego