Czas przygotowania: 25 min,

Całkowity czas: 50 min.

Stopień trudności: łatwe.

Składniki:

4 plasterki boczku,

1 łyżki mielonego czosnku,

½ szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę,

½ kg chudego mielonego mięsa z indyka,

4 łyżki beztłuszczowego sera śmietankowego.

Składniki na sos:

5 jaj,

1 łyżeczkę sosu chrzanowego,

4 łyżki czerwonego ostrego sosu, może być ketchup,

5 oz niskotłuszczowego sera cheddar,

1 łyżeczka lub pół łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowe składniki:

4 łyżki beztłuszczowego jogurtu greckiego,

1 łyżka posiekanego szczypiorku,

1 łyżeczka czerwonego ostrego sosu, może być ostry ketchup.

Przygotowanie

Ustaw piekarnik na 190 stopni Celcjusza.

Usmaż boczek na patelni, na średnim ogniu. Smaż do czasu,aż mięso będzie chrupiące, czyli około 5 minut.

Boczek ściągnij z patelni i odłóż na bok, aby ostygł. Po schłodzeniu pokroić boczek na kawałki, najlepiej w kostkę i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Boczek pokrojony w kostkę umieść z powrotem na patelni. Na małym ogniu podsmażaj wraz z czosnkiem i cebulą, około 3 minuty. Cały czas mieszaj, aby nie nie spalić czosnku. Następnie mieszankę czosnku i cebuli z boczkiem odłożyć do miski i odstawić na bok.

Umieść patelnię z powrotem na ogniu i podgrzej do średniej temperatury.

Dodaj zmielone mięso z indyka na patelnię i smaż przez około 7 minut. Podczas smażenia rozbijaj mięso i dodaj odrobinę ostrego sosu, jeśli chcesz, aby danie było bardziej pikantne.

Gdy już mięso będzie usmażone, odlej tłuszcz i zmniejsz ogień na patelni, następnie dodaj mieszankę cebuli i boczku oraz śmietankowy ser i wymieszaj wszystko razem.

Rozłóż mieszaninę w małym, około 8-calowym kwadratowym naczyniu do pieczenia.

Danie posyp pieprzem.

Sos:

Wymieszaj jajka, śmietanę i sosy. Wlej przygotowany sos na pieprz. Staraj się rozłożyć sos równomiernie.

Po wierzchu posyp serem cheddar. Możesz opcjonalnie ułożyć plasterki pomidora.

Piec przez około 20 – 25 minut, aż jajko się zetnie, a wierzch będzie miał złoty kolor z chrupiącymi krawędziami. Poczekaj, aż zapiekanka delikatnie ostygnie.

Całość udekoruj jogurtem greckim, zieloną cebulką oraz pozostałymi kawałkami boczku jeśli ci zostały oraz dodatkowym ostrym sosem. Można podawać z ryżem , z kalafiorem lub gotowanymi szparagami.