Zapomnij o zamawianiu szybkiego jedzenia z restauracji za rogiem – przygotuj własne danie z chrupiącym kurczakiem i dodatkami, znane w Meksyku również pod nazwą Chalupa. Nie jest czasochłonne i nie wymaga dużego obycia w świecie kulinariów, z pewnością jednak zaimponuje znajomym i na stałe zagości w twojej kuchni.

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
⅓ szklanki bułki tartej panko, można też użyć klasycznej
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka cebuli w proszku
sól i pieprz do smaku
1 jajko
¼ szklanki mąki kokosowej

Wskazówka: Jeżeli nie jesteśmy pewni gdzie znaleźć panko, która nadaje panierce dodatkowej chrupkości i stanowi japońską wersję zwykłej bułki tartej, możemy przygotować ją samodzielnie w domu. Czerstwe pieczywo ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 70 stopni na około godzinę, aby dobrze się wysuszyło. Tak przygotowaną panko można przechowywać w słoiku lub pojemniku próżniowym.

Dodatki:

1 szklanka startej sałaty
1 łyżka salsy pomidorowej
¼ szklanki puree z avocado
½ startego sera cheddar (najlepiej niskotłuszczowego)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 215 stopni.
Wymieszaj w misce bułkę tartą z czosnkiem i cebulą w proszku, dodaj sól i pieprz według uznania.
Ubij piersi z kurczaka na cienkie kotlety, następnie oprósz mąką kokosową.
Rozbełtaj jajko w szerokim naczyniu, zanurz w nim ubite piersi z kurczaka, obtaczając je następnie w bułce tartej zmieszanej z przyprawami.
Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki rondel i rozgrzej olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, podsmażaj przygotowane mięso przez około trzy minuty z każdej strony.
Jeżeli twoje naczynie jest żaroodporne, włóż je następnie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez następne 5-8 minut. Możesz również przełożyć podsmażonego kurczaka do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw mięso do ostygnięcia, kiedy osiągnie pożądaną temperaturę, pokryj je dodatkami.

Czas i trudność przygotowania:

Trudność – Łatwe
Czas – około 25 minut
Porcje – 2