Stężenie: 200mg/tab Dawka: 100-400mg/dzień
KONTAKT
E-mail: info@euro-sterydy.pl
ZAPRZYJAŹNIONA STRONA
To ciasto swój intensywny czerwony kolor zawdzięcza nietypowemu dodatkowi - pieczonemu burakowi. Dzięki temu nie trzeba już dodawać żadnych sztucznych barwników, a i zawartość cukru w kawałku ciasta jest dużo mniejsza. Burak jest w smaku niemal niewyczuwalny, jednak jeśli z jakichś powodów nie chcesz go dodawać, można go zastąpić upieczonym batatem i odrobiną czerwonego barwnika.
Rozpocznij od nagrzania piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Obrane i pocięte na mniejsze kawałki buraki zawiń w folię aluminiową i piecz półtorej do dwóch godzin, aż będą miękkie przy nakłuciu widelcem. Możesz również upiec je wcześniej, nawet dnia poprzedniego.
Następnie ostudzone buraki zmiksuj blenderem na jednolitą masę z mokrymi składnikami - jogurtem, białkami, musem jabłkowym, ekstraktem i octem.
W osobnej misce wymieszaj pozostałe suche składniki i połącz z mieszanką buraczaną trzepaczką bądź łyżką aż do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej masy.
Przelej do tortownicy o średnicy 22,5 cm bądź do dwóch foremek lub ramekinów o boku 16 cm i piecz w 180 stopniach przez 35-45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka wetknięta w nie wychodzi sucha.
Gdy ciasto się piecze, w międzyczasie wymieszaj ze sobą składniki na polewę i wstaw do lodówki.
Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty (jeśli jest pieczone w tortownicy - nie ma takiej potrzeby, gdy od razu pieczemy w dwóch formach), przełożyć połową kremu z lodówki, a resztę wyłożyć na wierzch. Można ozdobić wiórkami czekolady czy nawet owocami.
Czas przygotowania to ok. 3 godziny plus czas potrzebny na pieczenie i studzenie, tak więc od momentu rozłożenia składników na blacie do momentu otrzymania kawałka ciasta dzieli nas ok. 4 godziny.
Ciasto mimo tego, że składa się z wielu składników, nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności, a największa trudność do przekrojenie upieczonego ciasta na blaty. Dlatego poradzi z nim sobie nawet laik, jeśli tylko posiada dostęp do blendera.