Pyszne klopsiki, z dużą zawartością białka, które można przygotować w mniej niż godzinę.

Kalorie: 537

Węglowodany: 33g

Białko: 46g

Tłuszcz: 24g

Składniki klopsików mięsnych:

pół kilograma mielonej, beztłuszczowej piersi z indyka
5 ząbków zmielonego czosnku
pół szklanki natki pietruszki
2 łyżeczki soli
1 łyżka zmiażdżonych płatków czerwonej papryki
1 jajo

Składniki winegretu:

5 ząbków zmielonego czosnku
2 tzw. szalotki, czyli czosnek askaloński
ćwierć szklanki oliwy z oliwek
2 szklanki pieczonej czerwonej papryki
2 łyżki octu
2 łyżki mielonej, suszonej bazylii
szczypta soli
2 szklanki czarnej soczewicy

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200 °C
Dodaj do indyka czosnek, pietruszkę, sól, paprykę i jajko, następnie wszystko wymieszaj i uformuj klopsiki o średnicy około 3cm
Umieść gotowe klopsiki na patelni i włóż do piekarnika na 20-25 minut.
Nalej wody do garnka, posól ją, zagotuj i dodaj soczewicy, gotuj ją aż zmięknie, około 20 minut, następnie odsącz nadmiar wody i odłóż soczewicę na bok.
Kawałki czosnku i szalotki połóż na patelnię, dodaj oliwy z oliwek i smaż tak długo, aby stały się bardzo delikatne. Następnie odcedź i odlej olej do szklanki
Gotowy czosnek i szalotkę wrzuć do blendera, dodaj do tego wysuszoną paprykę i mieszaj, następnie dodaj octu i kilka wlej trochę oleju, który wcześniej odlałeś do szklanki
Cały sos wlej do miski i dodaj pokrojoną bazylię, następnie dopraw solą.
Wrzuć klopsiki z indyka do sosu pieprzowego i całość podawaj na ciepłej soczewicy

Czas i trudność przygotowania:

Przygotowanie takiego dania jest dosyć proste, stosując się do podanych wyżej kroków, każdy, niezależnie od doświadczenia, będzie mógł przygotować pyszne klopsiki.

Samo przygotowanie składników powinno zająć jakieś 10 minut, wszystko zależy od stopnia zaawansowania kucharza oraz pośpiechu, bądź jego braku. Warto zrobić wszystko na spokojnie, tak aby cieszyć się jak najlepszym smakiem.

Gotowanie musi trwać 30 minut, tego procesu nie da się przyspieszyć w żaden sposób, uzyskanie idealnego smaku wymaga czasu.

Całość powinna być gotowa po 40 minutach, czas ten może się wydłużyć, ale nie powinien być krótszy.