Świetną propozycją na lancz lub lekką kolację będą te oto właśnie grillowane szaszłyki z kurczaka i cytryny. Dostarczają dużą porcję białka zachowując przy tym niskokaloryczność. Grillowanie zapewnia też niską zawartość dodanych tłuszczy.

Takie szaszłyczki doskonale skomponują się porcją komosy ryżowej lub ryżu oraz zielonymi warzywami lub ciekawą sałatką. W takim zestawie będziemy mieli już pełny, dobrze zbilansowany posiłek dostarczający wszystkich niezbędnych dla naszych organizmów elementów.

Co ważne, danie nie tylko jest przepyszne, ale także łatwe w przygotowaniu… Czego chcieć więcej?

Składniki:

Filet z piersi kurczaka
1 cała cytryna
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
¼ szklanki posiekanych świeżych liści bazylii
2 łyżki stołowe musztardy

Przygotowanie:

Rozgrzej wcześniej grilla. Jeżeli używasz bambusowego rożna, nasącz go noc wcześniej, zgodnie z zaleceniami producenta. Ważne aby mięso trafiło na rozgrzany grill, tak aby od razu się zamknęło i zachowało swą soczystość.
Pokrój kurczaka na kawałki i nadziewaj na wykałaczki do szaszłyków przekładając pomiędzy plastrami cytryny złożonymi na pół. Od Ciebie zależy jak duże kawałki kurczaka chcesz mieć w szaszłykach, ale dobrze sprawdzi się kostka 1,5 cm.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć do miski a następnie dodaj pozostałe składniki: oliwę, musztardę, bazylię, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.
Natrzyj szaszłyki przygotowanym sosem. Pamiętaj im dokładniej to zrobisz tym smaczniejsze będzie mięso.
Grilluj szaszłyki na średnim ogniu przez ok. 4 minuty z każdej strony a następnie podaj.

Czas przygotowania: ok. 30 minut: 10 minut przygotowania + ok. 20 minut grillowania

Stopień trudności: łatwe

Takie szaszłyki to idealna propozycja na kolację po ciężkim dniu treningowym. W połączeniu z warzywną sałatką dostarczy sporo białka i ważnych składników odżywczych. Są też niskokaloryczne co pomoże utrzymać sylwetkę. Dodatkowo, plastry cytryny wprowadzą odrobinę świeżości i pobudzą do dalszych działań.