1. Składniki

Proteiny, czyli białka są podstawowym budulcem mięśni oraz pełnią bardzo wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Doskonale do ich uzupełniania służą batony proteinowe. Czasami wyszukanie odpowiedniego jest niezwykle mozolne, a sam baton nie zawsze gwarantuje najwyższą jakość. Poniżej przedstawiamy przepis jak samemu wykonać taką proteinową bombę.

Do przygotowania batonu proteinowego będą potrzebne: 2 buraki, 1/2 szklanki białka w proszku — serwatki waniliowej, 1/4 szklanki mąki kokosowej, 1/4 szklanki mleka kokosowego, 1 łyżka naturalnego masła orzechowego, 40 g gorzkiej czekolady. Z tych składników przygotujemy 4 porcje, które łącznie będą miały 210 kalorii, 17 g węglowodanów, 12 g białka, 10 g tłuszczu.

2. Przygotowanie

W pierwszej kolejności białko w proszku należy połączyć z mąką kokosową. Należy pamiętać, aby mąkę można było spożywać na surowo. Jako alternatywę można zastosować mąkę migdałową, łąkę na bazie ziaren quinoa lub owsianą. Wymieszane mleko z mąką należy połączyć z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym. Może być to również mleko krowie lub orzechowe. Należy dodawać tyle mleka, aby powstała konsystencja przypominała ciasto i dało się ją formować. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne, można dodać odrobiny mąki kokosowej.

Po połączeniu składników można uformować 4 batoniki — mogą one mieć różne kształty, które będą według nas najlepsze. Jeśli już wykonamy ten krok, musimy roztopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Zapobiegnie to przypaleniu się czekolady. Im czekolada jest bardziej ciemna, tym zawiera mniej cukru, a więcej przeciwutleniaczy. Do rozpuszczonej czekolady należy włożyć batoniki i odłożyć na 30 min do lodówki.

3. Czas i trudność przygotowania

Aby przygotować takie batony proteinowe, musimy zarezerwować ok. 40 minut wolnego czasu. Poziom trudności nie jest wysoki. To proste czynności, z którymi poradzi sobie każdy. Przed przystąpieniem do pracy należy upewnić się, czy w zasięgu naszej ręki mamy wszystkie potrzebne składniki i urządzenia. Zdecydowanie usprawni to cały proces.