Korzyści wynikające z diety bezglutenowej

Usunięcie glutenu z codziennej diety wiąże się z ogromnymi korzyściami, nie tylko u osób chorych , ale praktycznie u każdej osoby, której zależy na dobrym samopoczuciu i lepszej sylwetce . Jedna na sto osób wykazuję nietolerancję glutenu, jednak u osoby zdrowej poprawa funkcjonowania po odstawieniu glutenu widoczna jest w bardzo szybkim czasie.

1. Gluten – czym tak naprawdę jest?
Jest on białkiem roślinnym, występującym w zbożach, takich jak: pszenica, jęczmień, żyto, a także owies, często może być skażony innymi zbożami podczas przemiału. Gluten mogą zawierać następujące produkty: słodycze, wędliny, piwo, przyprawy, jak i również również popularne w naszej kuchni sosy.

2. Czy gluten ma wpływ na nasze zdrowie?
Nadmiar glutenu przyczynia się do wielu chorób i dolegliwości. Białko to może działać jak endorfiny – wywoływać zmiany w zachowaniu, pogorszenie koncentracji, jak i również zawroty głowy i wiele innych skutków ubocznych.

A cały system polega na tym, że enzym, który odpowiada za rozkład tego białka oraz jego wydzielenie zawartych w nim składników odżywczych, potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, nie spełnia swojej roli tak jak byśmy sobie tego chcieli. Niestrawione fragmenty glutenu pozostają w organizmie, stają się powoli naszym „wrogiem”, co powoduje reakcję obronną organizmu, która odgrywa pewną rolę w chorobach autoimmunologicznych

3.Korzyści z diety bezglutenowej :
Zastanów się czy miewasz bóle głowy, wzdęcia, uczucie pełności, problemy z cerą oraz ogólne złe samopoczucie?

Dieta bezglutenowa jest dla ciebie idealna!

Jakie korzyści zaobserwujemy ostawiając gluten?

– poprawienie motoryki jelit,
– lepszy sen,
– mniejszy spadek wydolności,
– poziom energii utrzymany na stałym poziomie,
– dużo lepsze ogólne samopoczucie,
– nowe smaki i różnorodność w kuchni.

4. Jakie produkty powinniśmy wybierać?
Przede wszystkim powinniśmy skupić się na produktach, które naturalnie nie posiadają glutenu. Nie wybierajmy produktów przetworzonych, pozbawionych glutenu w wyniku obróbki przemysłowej.

Dobrymi źródłami węglowodanów w formie bezglutenowej będą:

– bataty,
– komosa ryżowa,
– kasza jaglana i gryczana,
– płatki ryżowe, gryczane, jaglane,
– ryż,
– topinambur,
– tapioka,
– makaron gryczany.

Mąkę pszenną możemy zastąpić mąką ryżową, jaglaną, kokosową, mąką z pestek dyni, kasztanową i wieloma innymi, które są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.