Kurczak po tajlandzku

Czas przygotowania: 15 min,

Całkowity czas wraz ze smażeniem: 50 min.

Stopień trudności: łatwe.

Składniki:

4 filety z piersi z kurczaka,

2 łyżki oleju rzepakowego

½ szklanki cebuli, drobno pokrojonej w kostkę,

1 łyżka imbiru, mielona,

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,.

1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki,

1 żółta papryka, pokrojona w paseczki,

1 szklanka luźno upakowanego, świeżego jarmużu,

1½ szklanki mleka kokosowego,

½ szklanki wody,

2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry,

1 łyżka jasnego sosu sojowego,

2 łyżeczki soku z limonki,

1 ½ łyżeczki curry w proszku,

1 łyżeczka cukru brązowego,

1 łyżeczka sosu rybnego.

Przygotowanie

Filety z piersi z kurczaka pokroić na paski, najlepiej jak najcieńsze.

Następnie rozgrzej olej w dużym rondlu, na średnim ogniu i dodaj kurczaka. Smaż, do momentu, aż mięso będzie białe lub lekko zrumieniane i miękkie.

Podsmażonego kurczaka, odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i ułóż na boku talerza.

Na tej samej patelni dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, imbir oraz czosnek. Smaż i ciągle mieszaj, do momentu, aż będzie czuć pachnący aromat, a cebula zrobi się przezroczysta.

Następnie dodaj marchewki oraz paprykę, podsmażaj około 3 minuty do uzyskania miękkości warzyw.

Dodaj filety z kurczaka z powrotem oraz jarmuż, mleko kokosowe i pozostałe składniki.

Duś składniki na średnim ogniu przez około 5 – 10 minut, aby umożliwić zmieszanie się składników z aromatem. Przypraw do smaku wedle uznania.

Aby przygotować posiłek, należy całą porcję podzielić na sześć, aby uzyskać dokładne równe porcje. Podawaj z gotowanym ryżem lub gotowanym kalafiorem.

Ciesz się smakiem. Smacznego!

Uwagi:

Jest to genialny pomysł na przygotowanie posiłku dla wszystkich fanów Tajlandii! Kuchnia tajska jest jedną z ulubionych. Dla fanatyków przepis doskonale sprawdzi się zarówno podczas domowego obiadu, jak również jako przekąska w pracy. Danie można podawać z ryżem gotowanym, ale także z fasolą szparagową uprzednio ugotowaną, czy też kalafiorem.