Przepis na kurczaka słodko-kwaśnego jest rewelacyjny. Danie może być z powodzeniem serwowane zarówno na obiad, jak i na kolację. Zachwycić można nim nie tylko swoją rodzinę, ale też znajomych, którzy będą mogli zasmakować pysznego kurczaka, oryginalnie przygotowanego. Jedna potrawa starczy na nakarmienie około 4 osób, dlatego też jego przygotowanie okaże się strzałem w dziesiątkę.
Składniki

3 filety piersi z kurczaka,
2 łyżeczki czosnku,
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
1/2 szklanki bulionu,
1/2 szklanki białego octu,
1 łyżka sosu sojowego,
3 łyżki niskokalorycznego ketchupu,
1 szklanka brązowego ryżu,
2 łyżeczki soli,
słodzik.

Przygotowanie

należy zacząć od pokrojenia kurczaka w drobną kostkę i umieszczeniu mięsa w dużej misce,
następnie należy doprawić kurczaka czosnkiem, solą i pieprzem,
gotować kurczaka przez pewien czas na średnim ogniu,
wymieszać bulion, ocet, słodzik, sos sojowy oraz ketchup na patelni, na średnim ogniu,
doprowadzić sos do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na mniejszy,
sprawdzać czy kurczak jest już odpowiednio miękki, aby można było go bez problemów żuć,
sos gotować jeszcze przez 2 minuty, aż uzyska odpowiednią konsystencję,
ugotowanego kurczaka położyć na talerzu, polać sosem słodko-kwaśnym i podawać z brązowym ryżem oraz warzywami.

Czas i trudność przygotowania

Danie nie jest zbyt trudne do przygotowania. Można to zrobić w około 25-40 minut, w zależności od umiejętności kulinarnych zainteresowanej osoby. Jest jednak bardzo pyszne, dlatego sprawdzi się doskonale w każdej kuchni. Z pewnością zasmakuje ono zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom, które będą chciały zjeść w domowej kuchni coś wyjątkowego. Potrawa dostarcza do organizmu wiele przydatnych składników odżywczych, więc jest to dobre rozwiązanie dla osób ceniących sobie aktywność fizyczną. Można w ten sposób optymalnie zadbać o swoją dietę i nie obawiać się o to, że dostarczy się do organizmu zbyt dużą ilość tłuszczu. W potrawie znajdują się też spore ilości węglowodanów.