Kurczak z cytryną to doskonały pomysł na obiad, który sprawdzi się praktycznie w każdym domu. Serwować można go na różne przyjęcia, dodatkowo można go przygotowywać zarówno dla osób dorosłych, jak i dla dzieci. Jest aromatyczny, pełen smaku i odświeżający. Każda osoba powinna wcielić ten przepis do swojej książki kucharskiej, ponieważ kurczaka z cytryną można przygotowywać nie tylko na wyjątkowe uroczystości, ale też na co dzień. Jego atutem jest niepowtarzalny smak oraz doskonały wygląd. Danie z pewnością przypadnie do gustu nawet bardzo wybrednym osobom.
Składniki

4 filety z piersi kurczaka,
1 łyżeczka oregano,
2 łyżki oliwy z oliwek.
4 łyżki soku z cytryny,
pokrojone w kostkę czerwone ziemniaki,
posiekana w kostkę surowa marchew.

Przygotowanie

1. Nagrzać piekarnik do 350 stopni,

2. W specjalnie przygotowanej brytfance należy umieścić filety z piersi kurczaka, ziemniaki oraz marchew,

3. Wszystko należy dokładnie polać oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, a do tego dodać przyprawy: oregano, pieprz i sól,

4. Piec w piekarniku przez około 40-50 minut, aż całość się pięknie zarumieni. Wtedy też potrawę można skosztować, aby ocenić rzetelnie stopień jej wypieczenia, w razie potrzeby można pozostawić w piekarniku na dodatkowe kilka minut, w zależności od własnych preferencji kulinarnych.
Czas i trudność przygotowania

Czas przygotowania całego dania to około 60 minut (wliczając w to pieczenie potrawy w piekarniku). Potrawa nie jest zbyt trudna do przygotowania, dlatego z jej przyrządzeniem powinna sobie poradzić każda osoba, która szuka nowych dań we własnej kuchni i otwiera się na nowe pomysły. Bardzo ważne jest to, aby dobrze zająć się filetowaniem piersi z kurczaka, dzięki czemu takie filety będą szybciej się piec, a ich wygląd będzie zapierał dech w piersiach. Potrawa jest bardzo smaczna, serwowana może być z powodzeniem na domowy obiad, jest nie tylko aromatyczna, ale dzięki dodaniu soku z cytryny odświeża kubki smakowe. Istotne jest to, że do jej przygotowania potrzeba małej ilości składników.