Marynaty to najprostszy i najzdrowszy sposób na łagodne odżywianie. Nie czekaj kolejny dzień, aby zacząć z nich korzystać! Jaki jest twój wizerunek zdrowego odżywiania? Jeśli jest to kilka plastikowych pojemników z zapakowaną np. piersią z kurczaka, brokułami i ziemniakami gotowanymi na parze, to musisz się zatrzymać i zadać sobie jedno pytanie: Gdzie jesteś na tym obrazie? Czy się uśmiechasz, gdy codziennie zjadasz te nijakiego smaku potrawy? Raczej nie!

Klątwa zdrowego jedzenia nie musi być twoją rzeczywistością! Proste dodatki do posiłków mogą przynosić ogromne zyski pod względem smaku i różnorodności, a najlepszym tego przykładem są marynaty. Są to proste sosy, w których przed gotowaniem moczysz lub marynujesz mięso lub warzywa. Sprawiają, że jedzenie smakuje i gotuje się lepiej a jednocześnie dostarczają wywar ze zdrowych przypraw i ziół do twojej diety. Oto świetny przepis na dobry początek.

Marynata metaboliczna.

Do przygotowania marynaty metabolicznej potrzebny będzie dość duży wybór przypraw. Nagrodą jest marynata o cudownym smaku . Być może słyszałeś, że pieprz cayenne i cynamon mają potencjał do podniesienia metabolizmu i zwiększenia poziomu spalania tłuszczu. To prawda! Jeśli jednak korzystasz często z gotowych produktów, prawdopodobnie możesz trafić na smaki, które nie przypadną Ci do gustu.

Jeśli poszukujesz dobrego smaku, a do tego chcesz gotować zdrowo, domowe marynaty takie jak ta są na to odpowiedzią! Wypróbuj ją, stosując w dowolnym daniu z drobiu lub czerwonego mięsa, a będziesz się zastanawiać, dlaczego wcześniej z niej nie korzystałeś. Dodatkową zaletą jest piękny zapach, unoszący się w całym domu podczas gotowania.

Składniki:

1 szklanka kolendry

2 ząbki czosnku, lub czosnek mielony

Sok z 2 cytryn

⅓ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka soli morskiej

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki mielonego kardamonu

½ łyżeczki ziela angielskiego

¼ łyżeczki cebuli w proszku

½ łyżeczki czerwonego chili w proszku

Przygotowanie.

Umieścić wszystkie składniki w blenderze i wymieszać do ich połączenia.

Mięso posmarować marynatą i pozostawić na mięsie na minimum godzinę, lub na całą noc.

Czas i trudność przygotowania.

Przygotowanie – około 5-10 minut

Trudność – łatwe.