1. Składniki

Pudding to jeden z najpopularniejszych deserów. Doskonale sprawdza się jako nadzienie, można go jeść z dodatkami lub samodzielnie jako małą przekąskę. Niezależnie od sposobu podawania to doskonały pomysł na deser zarówno dla Ciebie, jak i Twojego ciała. Modyfikując nieco tradycyjny przepis i eliminując zbędny cukier oraz tłuszcz możemy przyrządzić doskonały deser dobry na każdą okazję. Składniki, jakie trzeba przygotować do zrobienia puddingu to: 1 szklanka chudego mleka, 1 szklanka purée bananowego, 1 szklanka bitej śmietany, 2 łyżki bezcukrowego puddingu waniliowego.

Wszystkie składniki wykorzystane do przepisu mają 238 kalorii, 36 g węglowodanów, 7 g białka i 7 g tłuszczu. Cały przepis jest przeznaczony na 2 porcje puddingu.

2. Przygotowanie

Aby wykonać pudding, do blendera trzeba wlać odtłuszczone mleko i bezcukrowy pudding waniliowy w proszku. Należy zmiksować je ok. 15 sekund. W następnej kolejności dodajemy purée bananowe i bitą śmietanę. Wszystkie składniki trzeba teraz zblendować ok. 45 sekund aż do uzyskania gęstej i kremowej konsystencji. Pudding przekładamy za pomocą łyżki do dwóch szklanek i odstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Przed podaniem pudding możemy udekorować kawałkami bananów.

Purée bananowe można przygotować wcześniej blendując banany lub rozgniatając je łyżką. Bitą śmietanę możemy również wykonać sami przy pomocy miksera. Śmietanę przeznaczoną do tego kupimy w sklepie i będzie ona oznaczona specjalnym napisem. Należy ją zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. Kupne bite śmietany należy sprawdzić pod kątem zawartości cukru i innych składników takich jak np. konserwanty.

3. Czas i trudność przygotowania

Całkowity czas przyrządzenia tego deseru to ok. 25 minut. 10 minut przeznaczone jest na wykonanie a 15 na chłodzenie się wyrobu. Przygotowanie takiego puddingu jest bardzo proste i nie potrzeba do tego celu specjalnych urządzeń czy produktów. Znacznie ułatwia to cały proces i sprawia, że mogą wykonywać go wszyscy niezależnie od poziomu wiedzy kulinarnej.