1. Składniki

Sałatka z łososia to doskonały pomysł na urozmaicenie swojego jadłospisu. Pasuje do wielu rzeczy jako dodatek, ale też doskonale sprawdza się jako danie główne. Idealnie zastępuje często używane sałatki z kurczaka lub brokuł i sprawdza się jako ich zamiennik. Aby przygotować taką sałatkę, będziemy potrzebować łososia z puszki, 1/3 kubka beztłuszczowego jogurtu greckiego, 1/2 łyżeczki mielonego lub startego czosnku, 1 gałązka koperku (lub wedle uznania), 1/4 kubka drobno posiekanej cebulki.

2. Przygotowanie

Pierwszym etapem w przygotowywaniu sałatki jest wymieszanie jogurtu z posiekanym czosnkiem i cebulą. Do tego dokładamy również koperek. Następnie dodajemy rozdrobnionego łososia z puszki. Przed dodaniem go do sałatki należy odsączyć łososia z sosu tak, aby pozostały same kawałki. Ważną rzeczą, o której należy pamiętać to rodzaj łososia. Nie może on być w żadnej smakowej zalewie lub czym przyprawiony czy marynowany. Zmieni to smak samej ryby i sałatki. Po dodaniu łososia do jogurtu i dodatków należy całość wymieszać, aby powstała jedna konsystencja.

Przydatną poradą jest, aby odstawić na bok połowę jogurtu i odstawioną połówkę dodawać stopniowo w taki sposób, aby cała sałatka nie miała zbyt luźnej konsystencji. W przeciwnym razie gdy będziemy dodawać łososia do całej porcji jogurtu może okazać się, że jest go za mało, a całość nie wygląda zbyt apetycznie. Sałatkę możemy podawać jako dodatek do innych potraw.

3. Czas i trudność przygotowania

Czas, jaki potrzebujemy na przygotowanie takiej sałatki to ok. 15 minut. Na ten wynik składa się ok. 5 minut przygotowania składników i 10 minut łączenia ich. Sałatka wykonać jest bardzo prosto i z pewnością poradzi sobie z tym zadaniem nawet osobom, które nie ma zbyt wiele do czynienia z gotowaniem. Tak przyrządzona porcja sałatki zawiera 252 kalorie, 5 g. węglowodanów, 41 g. białka i 8 g. tłuszczu. To bardzo dobry wyniki i stosunek białka do tłuszczu. Taką kompozycję możemy stosować podczas treningów, gdyż dostarcza wiele potrzebnego białka.