1. Składniki

Sałatki idealnie nadają się zarówno na śniadania, przekąski czy dania główne. Duże możliwości wyboru składników daje ogromne pole do popisu kucharzom, a prostota przygotowania znacznie ułatwia zadania. Poniżej prezentujemy lekką sałatkę o wyrazistym smaku, która może być dodatkiem do innych potraw lub sama grać główną rolę na stole. Składniki, jakie będą potrzebne do jej przygotowania to: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 kolba gotowanej kukurydzy, 1/2 szklanka czerwonej cebuli w plasterkach, 1/2 łyżeczki kminku, 1/8 – szczypta łyżeczki chilli w proszku, 1/4 łyżeczki- większa szczypta soli, 1/8 łyżeczki — szczypta pieprzu mielonego czarnego, 2 łyżki soku z limonki, 4 pomidorki koktajlowe, 1/4 szklanki rozdrobnionego sera cheddar o zmniejszonej zawartości tłuszczu, 1 sałata rzymska.

2. Przygotowanie

Przygotowywanie sałatki rozpoczynamy od rozgrzania oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Kukurydze oraz cebulę wkładamy na patelnię i doprawiamy je kminkiem, chilli solą i pieprzem. Smażymy je ok. 7-8 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie już miękka, dodajemy na patelnię sok z limonki, wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia. Następną czynnością jest mycie oraz pokrojonej sałaty. Wielkość dobieramy indywidualnie do naszych preferencji. Ostatnim krokiem jest połączenie wszystkich składników. Podsmażoną kukurydze z cebulą i przyprawami układamy na pokrojoną sałatę. Na górę dodajemy ser cheddar oraz ćwiartki pomidorków koktajlowych. Wedle uznania możemy też dodać dressing lub sos. Ważne, aby nie miały dużej zawartości tłuszczu bądź innych niekorzystnych składników.

3. Czas i trudność przygotowania

Całkowity czas przygotowania to ok. 25 minut, a zaawansowanie dania jest średnie. Przyrządzenie takiej sałatki nie powinno sprawić trudności nikomu, kto na co dzień przyrządza podobne potrawy. Osobom, które do tej pory tego nie robiły, polecamy zarezerwowanie odrobiny więcej czasu oraz solidne zapoznanie się z przepisem. Podany przepis jest przeznaczony na 6 porcji.