Słonecznik jest źródłem wielu witamin oraz aminokwasów, dlatego też warto wcielać ten składnik do swojej diety. Co ważniejsze dodawać można słonecznik do wielu potraw. Można dodać go do smoothie, ale też do sałatek, w zależności od preferencji kulinarnych domowników. Jest doskonałym składnikiem dla alergików oraz osób z problemami żołądkowymi. Dodatkowo w słoneczniku znajduje się błonnik, cynk, żelazo, magnezu, witamina E. Dzięki niemu można obniżyć ciśnienie krwi, dodatkowo chroni się organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Składniki

2 zamrożone banany,
1 łyżeczka kakao,
1,5 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego,
2 łyżki masła słonecznikowego.

Przygotowanie

Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze, a następnie dokładnie je ze sobą zmiksować. Należy uważać jednak na to, aby wszystkie składniki dobrze się zmiksowały, tak aby w smoothie nie powstały żadne grudki, które mogą być odstraszające dla dzieci. Przygotowanie tego napoju nie jest więc skomplikowane.

Czas i trudność przygotowania

Smoothie czekoladowe ze słonecznikiem można przygotować w 10-15 minut, więc nie zajmuje to dużo czasu. Jest to jeden z najłatwiejszych napojów do przygotowania w każdej kuchni. Na uwagę zasługuje również fakt, że nie trzeba tutaj wielu składników, przy okazji można też wybrać inne składniki, jeśli ktoś nie lubi kakao lub mleka migdałowego. Smoothie można przygotowywać zwłaszcza wczesnym rankiem, aby mieć stuprocentową pewność tego, że dostarczy się do swojego organizmu odpowiedniej dawki energii. Co ważniejsze nie działa ono szkodliwie na ludzki organizm, więc można spożywać tak przygotowany napój kilka razy dziennie, np. po wzmożonej aktywności fizycznej. Polecane jest to osobom w różnym wieku, w zależności od tego, jakich składników potrzebują one dostarczyć do organizmu. Smoothie zasmakuje zarówno małym dzieciom, nastolatkom, osobom dojrzałym, jak i emerytom. Dobry pomysł na drugie śniadanie, dzięki czemu nabierze się sił do dalszego działania, co potrzebne jest wielu osobom.