Ryżowe chrupiące batoniki

Czas przygotowania: 5 min,

Całkowity czas: 5 min.

Stopień trudności: łatwe.

Składniki na batoniki ryżowe:

3 szklanki spreparowanego brązowego ryżu,

¾ szklanki naturalnego masła orzechowego

¾ szklanki miodu

1 opakowanie sproszkowanej serwatki białkowej o smaku waniliowym.

Składniki na polewę:

¼ puszki niesłodzonego mleka kokosowego,

3 łyżki oleju kokosowego,

10 łyżeczek masła kakaowego.

Przygotowanie

Brązowy ryż wyłóż do dużej miski i odłóż na bok.

W osobnej misce umieść masło orzechowe oraz miód. Zmiksuj mikserem na małych obrotach, następnie w odstępach około 10 – sekundowych dodawaj sproszkowaną serwatkę o smaku waniliowym. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji masy, tak żeby nie było grudek.

Następnie wlać mieszaninę masła orzechowego do płatków spreparowanego brązowego ryżu. Składniki dobrze wymieszać najlepiej dłońmi.

Masę przelewaj do foremek na muffinki, powinno wyjść około osiem, dwanaście muffinek.. Masę należy dokładnie ugnieść do kształtu foremki.

Następnie batoniki ostudzić, najlepiej w lodówce, aż do momentu gdy smakołyki utrzymają swój kształt i stwardnieją.

Instrukcje dotyczące polewy:

Masło kakaowego podgrzać i roztopić. Po stopieniu masła kakaowego, dodaj masło kokosowe oraz mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj, aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Przy pomocy łyżki, posmaruj wierzch batoników polewą.

Ciesz się smakiem. Smacznego!

Uwagi:

Tylko zaledwie kilka składników, takich jak masło orzechowe, spreparowany ryż i polewa z masłem kokosowo – kakaowym, wprowadza te batony na zupełnie nowy poziom. Tak smakują prawdziwe ryżowe batoniki, które zachwycają prostotą wykonania i wspaniałym niebiańskim smakiem. Batoniki nie tylko są łatwe w przygotowaniu,ale również zdrowe z dużą ilością białka, na które każdy człowiek ma zapotrzebowanie. Do batoników można również dodać siemię lniane, czy nasiona słonecznika lub dyni, albo pokrojone suszone śliwki dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku. Są świetną przekąską, gdy w ciągu dnia dopada nas głód.