1. Składniki

Smoothie bardzo często używany jest jako dodatek do deserów lub napój chłodzący. Może być to także rewelacyjny sposób na regeneracje i dostarczenie do organizmu wielu potrzebnych substancji. Są nimi m.in. aminokwasy korzystnie wspomagające rozwój mięśni. Do przygotowania smoothie będziemy potrzebować: 1 szklanka płatków owsianych, 1 miarkę białka z serwatki w proszku, 1 łyżeczkę mielonego siemienia lnianego, 1 łyżka masła orzechowego (te dobrej jakości powinno składać się tylko z orzechów oraz minimalnej ilości oleju roślinnego), 5 g. glutaminy, 5 g. lecytyny i 2 szklanki wody.

2. Przygotowanie

Pierwszym krokiem do przygotowania smoothie jest połączenie siemienia lnianego oraz płatków owsianych w blenderze. Miksujemy je ok. 30 sekund — w taki sposób, aby powstała jednolita sypka masa. Następnie do mieszanki dodajemy 2 szklanki wody, białko w proszku, masło orzechowe, lecytynę i glutaminę. Po tej czynności jeszcze raz miksujemy wszystkie składniki przez ok. 30 sekund. Smoothie musi być jednolite i dobrze zmiksować. Wpływa to na smak oraz wygląd. Do smoothie możemy również dodawać własne ulubione składniki wedle uznania. Jeśli jesteśmy uczuleni na orzechy zawarte w maśle orzechowym, możemy użyć np. kakao lub czekolady. Tak przygotowany napój możemy włożyć do lodówki, aby uzupełnić białko i proteiny po treningu.

Takie smoothie może też służyć za typowy napój białkowy. Możemy także umieścić w nim zamiast białka inne odzywki (musimy jednak najpierw sprawdzić, czy nie kolidują innymi składnikami).

3. Czas i trudność przygotowania

Przygotowanie takiego shake’a jest bardzo krótki. Czas, jaki musimy zarezerwować na wykonanie to ok. 5 minut. Przed przystąpieniem do pracy warto przygotować wszystkie składniki, aby w trakcie blendowania i mieszania nie szukać brakujących elementów. Poziom trudności deseru jest bardzo prosty. Wykonać go może każda osoba — nawet ta, która nie gotuje zbyt często. Trzymanie się wskazówek będzie również bardzo pomocne. Smoothie zawiera 634 kalorii, 70 g. węglowodanów, 39 g. białka i 22 g. tłuszczu.