1. Składniki

Burgery z tuńczyka to doskonała alternatywa dla mięsa. Ryba doskonale sprawdza się z bułką oraz dodatkami i jest świetnym źródłem białka. Samodzielne przygotowanie zdrowych burgerów ograniczy spożywanie tłuszczu i będzie znacznie smaczniejsze od jedzenia “na mieście”. Oto składniki, które będziemy potrzebować do przygotowania takiego posiłku: 2 × 600 g- puszki tuńczyka w wodzie (ważne, aby nie był w zalewie lub oliwie, która jest kaloryczna), 1 szklanka pełnoziarnistej bułki tartej, 4 łyżki beztłuszczowego majonezu, 1/4 szklanki ziaren słonecznika, 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 1 łyżka czosnku w proszku — jeśli mamy to możemy użyć również startego lub pokrojonego świeżego.

2. Przygotowanie

Przygotowanie dania rozpoczynamy od odsączenia tuńczyka i przełożenia go do miski. Do niej dodajemy również pozostałe składniki i mieszamy całą zawartość, aby stała się jednolitą konsystencją. Po Uformowaniu i przygotowaniu burgerów w następnym kroku należy rozgrzać patelnię do średniego poziomu — jeśli chcemy smażyć bez oleju, to powinna mieć powłokę nieprzywierającą. Burgery należy smażyć po ok. 5 minut na każdej ze stron tak, aż się zarumienią. Jako dodatki można użyć pełnoziarnistych bułek, beztłuszczowego majonezu, sałaty czy pomidora. Bułki można podsmażyć bez tłuszczu na patelni lub podgrzać w piekarniku. Przy dobieraniu dodatkowych składników pamiętać trzeba o ich składzie, aby sos czy ser nie były bardziej obciążające niż same burgery.

3. Czas i trudność przygotowania

Czas, jaki potrzebujemy na wykonanie takich burgerów to około 15 minut — z czego ok. 10 minut przeznaczamy na smażenie. Cały przepis jest prosty i choć składa się z kilku składników to ich wymieszanie, czy usmażenie nie powinno sprawić nikomu problemu. Całe danie można podzielić na porcje lub przygotować odpowiednio mniej składników. Danie takie można też doprawiać indywidualnie do swojego gustu. Przed przygotowaniem posiłku warto skompletować wszystkie potrzebne produkty, aby samo gotowanie przebiegało szybko i sprawnie.