Tłuszcz – sprzymierzeniec czy wróg?

Pragniesz zmienić swój wygląd? Być może uważasz, że masz trochę za dużo tkanki tłuszczowej? Chcesz głębiej poznać temat tłuszczy? Przeczytaj ten artykuł. Dzięki niemu dowiesz się co to w ogóle są te tłuszcze i skąd się biorą, jakie są rodzaje a także jak przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej i walczyć z jej nadmiarem.

Spis treści:

  1. Co to tłuszcze?
  2. Jakie rodzaje tłuszczów wyróżniamy?
  3. Do czego stosuje się tłuszcze?
  4. Czy tłuszcze pełnią ważną rolę w diecie?
  5. Jak przyśpieszyć spalanie tłuszczu?
  6. Jak walczyć z nadmiarem tkanki tłuszczowej?

Co to tłuszcze?

Tłuszcze to lipidy, czyli organiczne związki chemiczne, które są w grupie estrów. Nie rozpuszczają się w wodzie. Ich rozpuszczalnikiem są m. in. aceton, eter etylowy czy chloroform. Bardzo wiele z nich nie posiada zapachu. Cechują się one odczynem obojętnym.

Jakie rodzaje tłuszczów wyróżniamy?

Występuje bardzo wiele tłuszczów. Można je podzielić na pewne podgrupy, uwzględniając takie cechy jak:

  • pochodzenie, wyróżnić tu można tłuszcze:
    • zwierzęce, występujące, np. w mięsie, maśle czy serze
    • roślinne, np. awokado
    • modyfikowane
    • sztuczne
  • występowanie wiązań podwójnych, wyróżnić tu można:
    • tłuszcze nasycone (produkowane w większości przez organizmy zwierzęce, np. kwas masłowy, arachidowy, palmitynowy)
    • tłuszcze nienasycone ( występujące przede wszystkim w roślinach, w temperaturze pokojowej zachowują zwykle płynną postać, np. kwas linolowy czy oleinowy)
  • budowa chemiczna, występują tutaj tłuszcze:
    • proste (lipidy właściwe, woski, trójacyloglicerole)
    • złożone (fosfolipidy, glikolipidy)
    • lipidy izoprenowe (steroidy, karotenowce)
    • pochodne (kwasy tłuszczowe nasycone,jednonienasycone, wieloniensycone)
  • występowanie atomów węgla w cząsteczce, tu wyodrębnić można:
    • tłuszcze krótkołańcuchowe
    • średniołańcuchowe
    • długołańcuchowe
  • usytuowanie pierwszego wiązania podwójnego, wyróżnić tu można tłuszcze:
    • Omega-3
    • Omega-6
    • Omega-7
    • Omega-9
    • kwas dokozaheksaenowy
  • izomeria cis/tran, czyli izomery cis oraz trans
  • stan skupienia jaki występuje w pokojowej temperaturze. w tej podgrupie znajdują się:
    • tłuszcze stałe (są to tłuszcze zwierzęce, oprócz tranu, ich podstawowymi składnikami są glicerydy wyższych nasyconych kwasów tłuszczowych)
    • tłuszcze ciekłe ( w większości tłuszcze roślinne, np. olej lniany, słonecznikowy, arachidowy, rzepakowy. Poza masłem kakaowym oraz olejem kokosowym. W ich skład wchodzą glicerydy wyższych nienasyconych kwasów tłuszczowych).

Do czego stosuje się tłuszcze?

Tłuszcze mają dosyć szerokie zastosowanie. Są używane w lecznictwie, przemyśle spożywczym, włókienniczym, a także mydlarskim. Jadalne tłuszcze wykorzystywane są zapewne w kuchni każdego z nas. Można stosować je m.in. do smarowania chleba, smażenia potraw czy pieczenia.

Czy tłuszcze pełnią ważną rolę w diecie?

Chciałbyś nieco zmodyfikować swoją dietę i zastanawiasz się, czy powinny w niej znaleźć się tłuszcze? Odpowiedź jest prosta TAK. Jednakże należy pamiętać, że są różne rodzaje tych lipidów i należy spożywać te, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. W diecie tłuszcze odgrywają bardzo dużą rolę. Dzięki nim potrawy posiadają określoną konsystencje, są one nośnikami smaku, mają wpływ na to czy odczuwamy sytość, dostarczają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy a także dostarczają do naszego organizmu dużą ilość energii.

Zakłada się, że 20-35% naszej diety powinny stanowić tłuszcze. Ilość jaką powinno się spożywać zależy od wielu czynników, np. płci, stanów fizjologicznych, wieku, aktywności fizycznej. W literaturze możemy odnaleźć dane, które przedstawiają, jaka ilość tłuszczy powinna być spożywana w zależności od wieku oraz płci.

  • kobiety
    • 10-12 lat – 62 do 74 g
    • 16-18 lat – 72 do 95 g
    • 26-61 lat – 57 do 97 g
  • mężczyźni
    • 10-12 lat – 65 do 81 g
    • 16-18 lat – 82 do 117 g
    • 26-61 lat – 73 do 120 g

Jeśli ilość spożywanych tłuszczy będzie zbyt duża, może skutkować to pojawieniem się nadwagi.  W przedstawionych powyżej danych, dotyczących spożywania tłuszczu można zauważyć sporą rozpiętość. Jest to spowodowane faktem, iż nie tylko wiek i płeć ma na to wpływ, ale także ilość ruchu oraz tryb życia człowieka. Warto również mieć na uwadze fakt, iż ilość zapotrzebowania na tłuszcz zmniejsza się wraz z wiekiem oraz z obniżeniem aktywności fizycznej.

Należy pamiętać, że tłuszcze znajdują się w bardzo wielu produktach, nie tylko tak oczywistych jak olej czy masło ale także m. in. w słodyczach, mleku czy wypiekach. Kwas tłuszczowy magazynowany jest w tkance tłuszczowej.

Jak przyśpieszyć spalanie tłuszczu?

Tłuszcze są bardzo ważne w naszym organizmie. To one wraz z węglowodanami i białkami są najważniejszymi składnikami diety. Ale należy pamiętać, że cechują się one największą kalorycznością. Dlatego warto wiedzieć, które z nich to te dobre, a które są zbędne w naszym odżywianiu.

Warto, aby w diecie jak najrzadziej pojawiały się tłuszcze nasycone, ponieważ sprzyjają one m. in. nadwadze, chorobom układu krążenia, zakrzepicy, miażdżycy, podwyższeniu cholesterolu. Przyjmuje się, że lipidy te mogą stanowić około 7% – 10% zapotrzebowania energetycznego. Należy również uważać na spożywanie tłuszczy tran, znajdujących się m. in. w słodyczach, margarynie, fast foodach, różnych produktach instant. Mają one negatywny wpływ na nasz organizm i mogę przyczyniać się do wystąpienia takich chorób jak miażdżyca czy nawet rak.

Za zdrowe i dobre uważa się tłuszcze nienasycone. Wpływają one pozytywnie na pracę mózgu, układ nerwowy oraz działanie narządów wewnętrznych. Pamiętaj jednak, że to tłuszcze. Spożywanie ich w zbyt dużych ilościach również może przyczynić się do otyłości.

Jak walczyć z nadmiarem tkanki tłuszczowej?

Jeśli uważasz, że Twojej tkanki tłuszczowej jest już zbyt wiele, warto wprowadzić odpowiednią dietę oraz ćwiczenia. Jak przyśpieszyć spalanie tłuszczu? Możesz zażywać preparaty, które wspomogą ten proces. Ich głównym składnikiem powinna być kofeina. Przyśpiesza ona przemianę materii i poprawia metabolizm, działa termogenicznie. Poprzez co szybciej spalamy kalorie. Bardzo dobry wpływ ma również witamina D, która pozwala zachować prawidłowy poziom wapnia a także przyczynia się do wzrostu energii. Dzięki temu nasz organizm ma więcej siły podczas treningu. Wapń to składnik, który warto aby pojawił się w przyjmowanych preparatach. Jest on bardzo istotnym budulcem kości ale także ma wpływ na zmniejszenie tkanki tłuszczowej w partiach brzusznych. Zahamować apetyt można poprzez spożycie gorzkiej pomarańczy. Dzieje się tak dzięki zawartym w niej m-synefrynie oraz oktopaminie. A łącząc ją z zieloną herbatą i guaraną otrzymamy preparat wspomagający spalanie kalorii. Natomiast po połączeniu gorzkiej pomarańczy z kofeiną wzrośnie produkcja wytwarzanej energii. Picie zielonej herbaty bez żadnych dodatków, również pomoże w walce z otyłością. Przyśpieszy spalanie tłuszczu oraz zwiększy wydatek energetyczny. Doskonałym, pomysłem podczas odchudzania będzie stosowanie suplementów zawierających sprzężony kwas linolowy, tzw. CLA, wywodzący się z grupy  wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Według danych ilość tłuszczu podczas jego stosowania obniża się o około 7%-9%. Badania te były przeprowadzone na osobach nie stosujących żadnej diety. Dlatego może warto spróbować wprowadzić odpowiednie żywienia, a wtedy efekty z pewnością będą jeszcze większe. Kolejnym bardzo cennym produktem jest błonnik. To dzięki niemu odczuwamy sytość i spożywamy mniej pożywienia. Wpływa on również na poprawę metabolizmu glukozy oraz regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Dlatego warto aby przyjmować go w dużych ilościach.

Jeśli uzyskanie szybkiego efektu to Twój priorytet, wtedy można skorzystać z środków o intensywnym działaniu, np. Clenbuterol. Mądre i odpowiedzialne stosowanie go może przynieść fantastyczne efekty.

Pamiętaj, że nie warto całkowicie rezygnować ze spożywania tłuszczu. Nie jest on Twoim wrogiem. Nasz organizm nie jest w wstanie sam go wyprodukować. A jest on naprawdę dla niego bardzo ważny, ponieważ to w nim rozpuszcza się wiele witamin oraz substancji bioaktywnych, m. in. A,D,E i K, dostarcza on energii do naszego organizmu, ma wpływ na odczuwanie sytości. Dlatego należy spożywać zdrowe tłuszcze w odpowiednich ilościach. Przede wszystkim nienasycony tłuszcz roślinny, a wtedy z pewnością organizm będzie prawidłowo funkcjonował a Ty będziesz mógł cieszyć się wymarzonym ciałem.